BEMUTATKOZÁS

A MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. 2015. november 26-án alakult. A pénzügyi vállalkozásként működő és 200 millió forint jegyzett tőkével rendelkező cég a Szanálási Alap kizárólagos tulajdonában áll.

Az Alap a bajba jutott intézmények szanálását finanszírozza. Célja, hogy a pénzügyi szektorban esetlegesen keletkező problémákat állami erőforrások bevonása nélkül lehessen orvosolni. Feladata az intézményi válságkezelés szanálási szakaszában felmerülő költségek viselése, a szanálási eszközök alkalmazásának finanszírozása. A Szanálási Alapot a pénzpiaci szereplők töltik fel. Csatlakozási díjként jegyzett tőkéjük fél százalékát kellett a piaci szereplőknek befizetniük, a feltöltés mértéke pedig pénzintézetenként a biztosított betétállomány egy százaléka.

A Szanálási Alapról is szóló törvény szerint az MNB semmilyen formában sem finanszírozhatja az Alapot, jogszabályi előírások alapján csak a tulajdonosi jogokat gyakorolhatja. Az Alapban lévő pénz kizárólag szanálási célokra használható fel.

Az MSZVK-csoport tagjai a Szanálási Követeléskezelő Zrt. és a Resideal Zrt. Mindkettő az MSZVK kizárólagos tulajdonában áll. A Szanálási Követeléskezelő Zrt. tulajdonosa és kezelője az MKB Bank szanálása során átvett követelésállománynak, a Resideal Zrt. pedig ugyanennek a szanált portfóliónak az ingatlanállományát kezeli.

Portfólió

Az MSZVK Zrt. jelenlegi portfóliója a korábban szanálási eljárás alá vont MKB Bank Zrt.-hez köthető. 2015 decemberében a Szanálási Követeléskezelő Zrt. (akkori nevén MKB Pénzügyi Zrt.) megszerezte az MKB Bank Zrt. azon eszközportfólióját, amelyet megfelelő vételi szándék hiányában nem sikerült értékesíteni a piacon. Az MKB Pénzügyi Zrt. és a Resideal Zrt. által kibocsátott részvénypaketteket teljes egészében az MSZVK Zrt.-re ruházták át.

A Társaság irányítása

Az Igazgatóság tagjai:

  • Szudoczky Dóra vezérigazgató, az Igazgatóság elnöke
  • Major János vezérigazgató-helyettes, az Igazgatóság tagja 
  • dr. Varga Levente az Igazgatóság tagja  

A Felügyelőbizottság tagjai:

  • Dr. Adorján Richárd elnök
  • Dr. Zsolnai Aliz
  • Dr. Kertész Réka